Pas op voor deze ongedierte tijdens de zomer

Ook in de zomermaanden komt er veel ongedierte los. Echt onbezorgd genieten van de zomer is er niet altijd bij. Iedereen heeft wel eens te maken met mieren, wespen en vliegen. Vooral wanneer de winter erg zacht was heb je snel last van ongedierte. Voor bestrijding van plagen kunt u altijd terecht bij een Bestrijdingsservice.

Een zachte winter

Wanneer we een zachte winter hebben gehad is dat best een voordeel. Jij bespaart en de bouwvakkers kunnen lekker door werken. Maar de natuur, flora en fauna, denkt daar heel anders over. Dat staat vaak op de kop. De dieren beginnen later aan een winterslaap en planten en struiken gaan eerder in de bloei. Ook het ongedierte blijft actief in de winter waardoor ze zich ook blijven voortplanten en dan is er een kans op een plaag. Maar welke dieren zijn dat waar je een plaag door kan krijgen?

Muizen en ratten

In de winter planten muizen/ratten zich niet voort door voedseltekort. Bij een zachte winter is er voldoende voedsel en leven ze veel warmer waardoor ze na de winter een aardige overlast kunnen zijn. Omdat ze de winter overleven is de kans op een plaag veel groter. Daarom zijn preventieve maatregelen wel zo noodzakelijk om een muizenplaag te voorkomen. Bewaar altijd vogelvoer in afgesloten bakken, vuilnisbakken goed sluiten en gooi voedsel resten in de gesloten vuilnisbak.

Muggen

De mug staat bekend om het bloed opzuigen om zo eitjes aan te maken. Door de muggenbeet kan er een allergische reactie ontstaan. Muggen kunnen door de strenge winter of de hete zomer niet doodvriezen. Door de waterplassen van regen overleven ze omdat ze regenwater als broedplaats gebruiken. De muggenlarven kunnen zich ook ontwikkelen in stilstaand water wat vervuild is, vooral als het een week stil gestaan heeft. Je kunt een muggenplaag tegen gaan door de broedplaatsen te verwijderen.

Wespen

De wesp jaagt ons de stuipen op het lijf vooral door een steek van de wesp. De wesp plant zich voor bij droog weer maar hebben water nodig om hun larven te laten ontwikkelen. Door voedselgebrek en de winter kunnen ze niet overleven. Alleen de wespenkoningin overleeft de winter. Die gaan na de winter op zoek naar een plek voor een nest te bouwen.  Bij een zachte winter overleven de wespen omdat ze voldoende voedsel hebben, zijn langer actief en in de nesten zitten voldoende larven.

Eikenprocessierups

De nesten zitten in de toppen van de eikenbomen. Ze worden gebouwd door de nachtvlinder, in de nacht gaan de rupsen op zoek naar eikenblaadjes. Op de rups zitten brandhaartjes die gevaarlijk zijn voor mens en dier. Een zachte winter kan een plaag veroorzaken. Je kan ze bestrijden met de lieveheersbeestjes.

Teken

Deze behoren tot de spinachtigen en leven in bos, struikgewassen en gras. De teek leeft van bloed van mens en dier waardoor ze de ziekte van Lyme veroorzaken. De teek kan een winter overleven en één jaar zonder eten. Ze overwinteren in vochtige aarde.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *