Een oorontsteking is een nare infectie die vaker voorkomt bij honden dan bij katten. Echter, vaak is een oorontsteking voor een kat een stuk vervelender dan voor een hond. Dit komt omdat de infectie bij katten vaak hardnekkiger is.
Wat is oorontsteking bij een kat
Otitis, zoals oorontsteking bij een kat heet, komt voor in drie soorten: otitis externa (externe oorontsteking), otitis media (middenoorontsteking) en otitis interna (interne oorontsteking). Bij externe oorontsteking is eigenlijk de huid van de uitwendige gehoorgang ontstoken. Dit komt meestal doordat er vuil in is gekomen. Je kunt dit herkennen doordat je kat bijvoorbeeld overmatig krabt aan het ontstoken oor. Een middenoorontsteking is aan de buitenkant niet zichtbaar, waardoor het vaak lang duurt voordat het ontdekt wordt. Soms is zelfs een CT scan nodig om het vast te stellen. Katten met een middenoorontsteking hebben soms kleine pupillen, een afhangende lip of een afhangend oor. Dit gebeurt zodra de ontsteking de zenuwen begint aan te tasten. Bij een interne oorontsteking is het binnenoor ontstoken en heeft als risico dat het evenwichtsorgaan wordt aangetast. Dit herken je vaak snel doordat je kat zijn koppie scheef houdt, niet meer kan springen, rondjes blijft lopen of zelfs omvalt.
Symptomen oorontsteking kat
Hierboven hebben we de opvallende symptomen van de verschillende soorten oorontsteking al benoemd, maar we zetten de belangrijkste nog even op een rij:
- Schudden met zijn kop, wrijven langs een voorwerp en krabben aan het ontstoken oor;
- Aanraking aan het oor vindt je kat niet fijn;
- Het ontstoken oor kan rood zijn, warm aanvoelen of zelfs een beetje gezwollen zijn
- Schilfers aan de binnenkant van de oorschelp
- Overmatig oorsmeer wat ook een beetje kan stinken
- Pus, zweren of abcessen in de oorschelp
- Je kat vertoond ander gedrag; bijvoorbeeld slecht eten
Bij een middenoorontsteking of binnenoorontsteking is er meestal sprake van een natte oorontsteking. Grote hoeveelheden en bacteriën hebben zich opgehoopt en veel vuil en pus komt uit het oor. Deze is vaak ook wat moeilijker te behandelen.
Het is verstandig om je als baasje goed in te lezen over een oorontsteking bij je kat, zodat je weet wat het is en hoe je het kunt herkennen. Er zijn katten die maanden, soms wel jaren lijden zonder dat het baasje de (kleine) symptomen herkende.
Behandeling oorontsteking kat
De oorzaken zijn vaak het uit balans raken van de micro-organismen in het oor, oormijt of vechtwonden die zijn gaan ontsteken. Maar ook een allergie kan een oorzaak zijn. Wanneer de ontsteking erg hardnekkig is, om deze zeer consequent behandeld worden. Lichtere oorontstekingen kan je als baasje zelf op natuurlijke wijze behandelen, bijvoorbeeld met bepaalde oliën of colloïdaal zilver. Als je dus op tijd een oorontsteking herkent, kan dit een perfecte oplossing zijn. Ben je te laat en is de ontsteking al in een verder gevorderd stadium, dan moet de dierenarts bekijken wat de beste oplossing is zoals bijvoorbeeld antibiotica.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen over oorontsteking bij je kat, over natuurgeneeskundige kruiden en neem dan gerust eens contact op met de specialisten van Organimal.nl