Verschillen tussen gebitten van katten en mensen

Het verschil van een katten gebit ten opzichte van mensen

Katten en mensen hebben voeding nodig om goed te kunnen overleven. Zo heeft een kat zijn eigen dieet die anders is dan die van de mens. Alle dieren zijn te verdelen in drie verschillende groepen. Je hebt ze vast vroeger eens geleerd. Maar we benoemen ze nog even voor je. Er zijn planteneters (herbivoren), vleeseters (carnivoren) en alleseters (omnivoren).

Wat katten, en overigens alle dieren, gemeen hebben met de mens is dat het voedsel eerst in kleinere stukken moet worden vermalen. Dit is namelijk beter voor de spijsvertering. Naast verschillen zijn er ook overeenkomsten. Daar vertellen we je in deze blog ook graag meer over.

Een kat is een echte vleeseter

Een kat is een echte vleeseter (carnivoor) en eet dat ook het liefste. Van nature is dit vlees voor een kat van een prooi. Dit zie je al aan de bouw van de kat. Wanneer je naar zijn grote broer kijkt, de leeuw of tijger, zie je grote gelijkenissen. Ze zijn sterk gebouwd, snel en smal. Maar aan hun kop kun je het ook zien. Een spitse kop, spitse oren en een scherp gebit. Iedere kattenliefhebber heeft er vast eens mee te maken gehad. Hun snelheid, scherpe tanden en klauwen kan bij het spelen wel eens een vervelend gevolg hebben…

Bij hun maaltijd wordt het vlees eerst losgescheurd en in stukken gemaakt. Dit wordt gedaan met de scheurkiezen. De vorm van de scheurkiezen is erg puntig. Deze punten vallen zo in elkaar als bij een schaar. Maar ook de hoektanden zijn erg sterk. Hier wordt de prooi vaak mee vast gehouden.
Wanneer katten niet helemaal fit zijn, gaan ze wel eens gras eten om de productie van gal te verhogen. Een grasspriet krijgen ze vaak veel moeilijker weg dan een stuk vlees.

Een mens als alleseter

Een mens kan in principe alles eten en is daarom ook een echte omnivoor. We zijn niet zo goed in vlees eten als een katachtige maar we kunnen ook prima groenten en fruit eten. Dit komt door een mooi gevarieerd gebit. We hebben namelijk een mix van snijtanden, hoektanden en kiezen. Met de snijtanden kunnen we iets snijden, met de hoektanden kunnen we iets los scheuren en met de kiezen kunnen we het vermalen. Op deze manier kunnen we een zeer gevarieerd dieet nuttigen. Andere mooie voorbeelden van een omnivoor zijn een varken en een beer. Ook zij hebben een heel divers dieet.

Een tandarts kan je hier vaak met behulp van mooie modellen alles over vertellen.

Verschillen tussen gebitten van katten en mensen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *